Dirigent

Sinds februari 2013 is Jan Laan dirigent van Het Musiforum.

Het zingen is hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader en moeder zongen in de zangvereniging en in het kerkkoor van Onderdijk. Klassieke muziek heeft hem van kinds af aan geboeid.

Hij begon als begeleider van een kinderkoor in Onderdijk, waarna hij daar ook organist van het herenkoor in de Gerardus Majellakerk werd én dirigent/organist van het regiokoor in Wervershoof.

Bij de Augustinuscantorij van Frans Schouten in Amsterdam ontstond de wens om zelf de dirigentenopleiding te volgen.
De SNK opleiding voor koor- en orkestdirectie heeft hij in 1990 cum laude behaald. In 2012 volgde hij een opleiding voor Adem en Ontspannings Therapie bij Jan van Dixhoorn in Amersfoort.

Zijn carriëre als dirigent startte hij bij het Wormer Mannenkoor "De Eendracht". Ook het theater en de operette trokken hem aan en hij werd repetitor bij de Hoornse Operette Vereniging (HOV).

Vervolgens werkte hij als dirigent bij AZOV in Abbekerk, BelCanto in Oostzaan, van 1992 tot 1999 bij Medemalaca Vocali, bij P&O in Purmerend, Czaar Peter in Zaandam, Amsterdams Begeleidingsorkest Calle Voce, Zaans Opera Operette Orkest, Noordhollands Begeleidingsorkest en Philharmonia Amsterdam.

Nu is Jan dirigent van Medemalaca Vocali, AGK in Andijk, Het Musiforum en Kleinkoor Canto Amici.

Hij heeft veel theatervoorstellingen gemaakt waaronder The Mikado, Der Vogelhändler, Der Zigeunerbaron, Die Lustige Witwe, Die Fledermaus, Orpheus aux Enfers, The Pirates of Penzance en Der Bettelstudent.

Als dirigent van klassieke koren heeft hij o.a. uitgevoerd: Krönungsmesse van W.A. Mozart, Tweede Symfonie 'Lobgesang' van Mendelssohn, Carmina Burana van C. Orff en The Armed Man van Karl Jenkins.